Industrieel meten, regelen en automatiseren (NEC 65) (2024)

Werkgebied

Nationaal

De nationale normcommissie NEC 65 zorgt voor de Nederlandse inbreng in de mondiale en Europese normalisatiewerkzaamheden van IEC/TC 65 en CLC/TC 65X op het gebied van industrieel meten, regelen en automatiseren door proactief te participeren in diverse werkgroepen van de verschillende subcommissies. In deze werkgroepen vertegenwoordigen zij het Nederlandse standpunt. Daarnaast is NEC 65 verantwoordelijk voor het onder de aandacht brengen van het belang van de normen bij de Nederlandse achterban. Hoe pas je de normen toe en hoe is de samenhang met andere normen.

Europees

De Europese commissie CLC/TC 65 X ‘Industrial-process measurement, control and automation’ is de spiegelcommissie van IEC/TC65. Zij houdt toezicht op alle parallelle stemprocedures en is verantwoordelijk de Europese richtlijnen te overleggen wanneer IEC-normen worden overgenomen als EN-normen.

Internationaal

Op mondiaal niveau ontwikkelt IEC/TC 65 'Industrieel meten, regelen en automatiseren' normen en richtlijnen op het gebied van industriële procesautomatisering.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de technische commissie en vier subcommissies:

IEC/SC 65A ‘Systemen aspecten’

IEC/SC 65A stelt normen op voor algemene aspecten van systemen die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren. Deze aspecten omvatten, bedrijfsomstandigheden (inclusief EMC), systeemassessment en functionele veiligheid. SC65A heeft een pilot functie voor het opstellen van standaarden voor functionele veiligheid van elektrische/elektronische en programmeerbare systemen.

IEC/SC 65B ‘Instrumenten en procesanalyse’

IEC/SC 65B stelt normen op voor apparatuur en programmatuur die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren, inclusief analyseapparatuur voor procesmeting. De scoop varieert van eenvoudige tot complexe instrumenten en dekt aspecten als uitwisselbaarheid, prestatie-evaluatie en de definitie van functionele eisen.

IEC/SC 65C ‘Industriële netwerken’

IEC/SC 65C stelt normen op voor bekabelde, optische en draadloze netwerken die die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren. Deze normen zijn ook voor instrumentatiesystemen die gebruikt worden voor Research and Development en testen.

IEC/TC 65 ‘Industrieel meten, regelen en automatiseren’

IEC/TC 65 stelt normen op voor systemen en elementen die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren. Coördineert standaardisatie-activiteiten die invloed hebben op integratie van componenten en functies in dergelijke systemen. Veiligheids- en beveiligingsaspecten horen daarbij. Dit werk wordt uitgevoerd in het internationale werkterrein voor apparatuur en systemen.

IEC/SC 65E ‘Instrument- en systeemintegratie’

IEC/SC 65E stelt normen op voor instrumentintegratie in industriële automatiseringssystemen. De ontwikkelde modellen adresseren instrumentatie eigenschappen, classificatie, selectie, configuratie, in bedrijf stelling, bewaking en basis diagnostiek. Ook stelt de IEC/SC 65E normen op voor integratie van industriële automatiseringssystemen in enterprise systemen. Dit omvat uitwisseling tussen bedrijfs- en productieactiviteiten. Er wordt samengewerkt met ISO/TC 184.

Activiteiten

Nationaal werk

De nationale normcommissie vergadert eenmaal per jaar. Werkwijze en omvang van de werkzaamheden worden in belangrijke mate bepaald door het nationale belang bij de onderwerpen die in IEC/TC 65 aan de orde zijn. De normcommissie vergadert meestal voorafgaand aan de internationale vergadering van IEC/TC 65. Aan de hand van de agenda voor deze IEC/TC 65 vergadering worden de Nederlandse standpunten bepaald. Ook de delegatie naar deze vergadering wordt dan vastgesteld.

Diverse normcommissieleden participeren actief in één of meerdere werkgroepen van IEC/TC 65 of een van de vier subcommissies (zie tabel hieronder). In deze werkgroepen behartigen zij het nationale belang. Gezien het omvangrijke werkprogramma van IEC/TC 65 is het onmogelijk voor de normcommissieleden om alle onderwerpen actief te volgen. Ieder normcommissielid heeft zo zijn aandachtsgebied welke hij actief volgt en in geval van commentaar of stemming de normcommissie adviseert.

Europees werk

De Europese normcommissie CLC/TC 65X vergadert eenmaal per jaar. CLC/TC 65X ontwikkelt generieke normen voor de veldbus en zijn toepassingen in de industriële meet- en regeltechniek inclusief veldbusprotocollen en wireless technieken en volgt in belangrijke mate de werkzaamheden van IEC/TC 65 en IEC/SC 65C op het gebied van functionele veiligheid en functieblokken voor procescontrole. Omdat de leden van NEC 65 niet actief deelnemen aan het werk van CLC/TC65X vertegenwoordigt de NEN-secretaris de CLC/TC65X-vergaderingen.

Het werkprogramma van CLC/TC 65X en subcommissies kan gevonden worden op de website van CENELEC:www.cenelec.eu.

Internationaal werk

De internationale normcommissie IEC/TC 65 en haar subcommissies vergaderen éénmaal per 18 maanden. Het werkprogramma van IEC/TC 65 en subcommissies kan gevonden worden op de website van IEC: www.iec.ch.

Normen

Europese normen

De Europese commissie CLC/TC 65 X “Fieldbus” ontwikkelt generieke normen voor de veldbus en zijn toepassingen in de industriële meet- en regeltechniek inclusief veldbusprotocollen. Bekijk de publicaties

Internationale normen


IEC/TC65 publicaties
Normen op voor systemen en elementen die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren.Bekijk de publicatiesIEC/SC65A publicaties
Normen voor algemene aspecten van systemen die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren.Bekijk de publicatiesIEC/SC65B publicaties
Normen voor apparatuur en programmatuur die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren, inclusief analyseapparatuur voor procesmeting.Bekijk de publicatiesIEC/SC65C publicaties
Normen voor bekabelde, optische en draadloze netwerken die die gebruikt worden voor industrieel meten, regelen en automatiseren.Bekijk de publicatiesIEC/SC65E publicaties
Normen voor instrumentintegratie in industriële automatiseringssystemen en normen voor integratie van industriële automatiseringssystemen in enterprise systemen.Bekijk de publicaties

Structuur

De normcommissie NEC 65 zorgt voor de Nederlandse inbreng in de mondiale en Europese normalisatiewerkzaamheden op het gebied van industrieel meten, regelen en automatiseren. Deze nationale commissie volgt in belangrijke mate de mondiale en Europese normalisatiewerkzaamheden van IEC/TC 65 en CLC/TC 65X. door proactief te participeren in diverse werkgroepen van de verschillende subcommissies. Bekijk de internationale commissiestructuur op de website van IEC.

Deze normcommissie is gekoppeld aan de werkzaamheden van:

  • Industrieel meten, regelen en automatiseren (NEC 65) (1)
  • Industrieel meten, regelen en automatiseren (NEC 65) (2)
  • Industrieel meten, regelen en automatiseren (NEC 65) (3)
Industrieel meten, regelen en automatiseren (NEC 65) (2024)
Top Articles
Chevy Trucks For Sale By Owner Craigslist
Bj's Gas Prices Chicopee Ma
Http://N14.Ultipro.com
Craigslistdaytona
How To Delete Bravodate Account
Caroline Cps.powerschool.com
What Was D-Day Weegy
Shariraye Update
123Moviescloud
Sarpian Cat
Michaels W2 Online
Alejos Hut Henderson Tx
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
History of Osceola County
Puretalkusa.com/Amac
Troy Bilt Mower Carburetor Diagram
Directions To Advance Auto
Union Ironworkers Job Hotline
Fort Mccoy Fire Map
Iroquois Amphitheater Louisville Ky Seating Chart
Bella Bodhi [Model] - Bio, Height, Body Stats, Family, Career and Net Worth 
Maxpreps Field Hockey
How Long After Dayquil Can I Take Benadryl
Deshuesadero El Pulpo
Pawn Shop Moline Il
Dmv In Anoka
Times Narcos Lied To You About What Really Happened - Grunge
8002905511
How To Improve Your Pilates C-Curve
Meggen Nut
Mawal Gameroom Download
Shauna's Art Studio Laurel Mississippi
King Soopers Cashiers Check
Car Crash On 5 Freeway Today
42 Manufacturing jobs in Grayling
South Bend Tribune Online
Mytime Maple Grove Hospital
Henry Ford’s Greatest Achievements and Inventions - World History Edu
Scarlet Maiden F95Zone
Bob And Jeff's Monticello Fl
Isabella Duan Ahn Stanford
Best Suv In 2010
Ups Customer Center Locations
Learn4Good Job Posting
Marcel Boom X
Slug Menace Rs3
St Als Elm Clinic
Understanding & Applying Carroll's Pyramid of Corporate Social Responsibility
Craigslist Sarasota Free Stuff
Public Broadcasting Service Clg Wiki
Att Corporate Store Location
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5547

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.