Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (2024)

Scheepvaartmuseum & VOC-schip Amsterdam

We starten bij het Scheepvaartmuseum (bushalte). Dat museum is een bezoekje waard: hier vind je een van de grootste maritieme collecties ter wereld. Ze hebben 400.000 schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, wereldkaarten, wereldbollen en nog veel meer. Voor het museum ligt ‘De Amsterdam’: een replica van het beroemde VOC-schip dat in 1749 op zijn eerste reis verging.

Marineterrein: groene oase

Wij slaan na het museum linksaf. Lopen door een oude poort in een al even oude bakstenen muur. En een weldadige rust overvalt ons. We bevinden ons hier op het voormalige Marineterrein van Amsterdam. Een ommuurde groene oase middenin deze levendige buurt. Dat Marineterrein, aangelegd rond 1650, is tegenwoordig hipper dan hip.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (1)

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (2)

Ultrageheim terrein

Nog niet zolang geleden kon je hier helemaal niet komen. Het was een ultrageheim terrein waar de Koninklijke Marine zetelde en waar ook ‘safe houses’ waren, voor onder anderen de bedreigde Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali. Zelfs via Google Earth kon je er geen kijkje nemen: het hele gebied was geblurd. Reuze-intrigerend vond ik dat altijd. En wat was ik dus blij dat de marine door bezuinigingen vanaf 2015 moest verkassen en het terrein stukje bij beetje opengesteld werd voor publiek.

Brouwerij Homeland

Inmiddels, vijf jaar later, zijn er tal van creatieve bedrijfjes neergestreken. En brouwt brouwerij Homeland er zijn heerlijke speciaalbieren. Ook zit er een ‘sustainable lab’, waar wetenschappers, gemeente en wetenschapsmuseum Nemo allerlei ideeën testen die steden duurzaam en ‘toekomstbestendig’ moeten maken.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (3)

Eeuwenoude platanen & Scheepskameel

Zigzaggend over het terrein genieten we van de strakke architectuur uit de jaren vijftig en zestig, en van de machtige, eeuwenoude platanen aan de achterkant van het Scheepvaartmuseum. Even verderop kijken we verlekkerd naar binnen bij restaurant De Scheepskameel, waar je belachelijk goed kunt eten en exquise Duitse wijnen kunt drinken.

Java-eiland

We verlaten het Marineterrein weer en wandelen strak langs het spoor over een brede achterafgracht met markante woonschepen met ongetwijfeld even markante bewoners. Een hoge brug brengt ons op het Java-eiland, het eerste van de Oostelijke eilanden van Amsterdam. Ooit speelde het Java-eiland een rol in de scheepvaart. Pakhuizen en loodsen stonden hier in lange rijen langs het water.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (4)

Grachtengordel van het Java-eiland

Nu treffen we aaneengesloten hoogbouw aan de ene kant en het ruime sop van de IJ-haven aan de andere kant, doorsnede door vier dwarsgrachtjes. Die moesten het gebied het karakter van de Amsterdamse grachtengordel geven. Jonge architecten hebben hiervoor speciale grachtenpanden ontworpen, sommige in wonderlijke vormen. Leuk om ze even op te lopen.

Koninklijke Stoomboot Maatschappij

Op de overgang van Java-eiland naar KNSM-eiland vind je nogal wat architectonische hoogtepunten. Om er een paar te noemen: de 19 verdiepingen hoge IJ-toren, het sobere wooncomplex Pireaus en het Barcelona-complex, genoemd naar de stad waarmee de Koninklijke Stoomboot Maatschappij (KNSM) vroeger een lijndienst onderhield.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (5)

Lange vingers in het water

Deze oostelijke havens zijn in de 19e eeuw aangeplempt in het IJ. De grondvorm van dit gebied, weet ik uit het leuke gidsje ‘De mooiste Vinex-wandelingen’: lange vingers die diep het water insteken. En op die lange vingers zijn de laatste jaren tal van hippe nieuwbouwwijken verrezen. Het is hier aangenaam wandelen, met heerlijke terrassen waar je in virusvrije tijden op neer kunt strijken.

Gebouw De Walvis

We lopen langs de KNSM-kade en krijgen zicht op ‘De Walvis’: een kolos van een bouwwerk uit het jaar 2000. Dit gebouw van architect Frits van Dongen moest een statement zijn tegenover de zee aan laagbouwwoningen op het schiereiland Sporenburg. De knik in de daklijn was nodig om voldoende zon in de huizen te laten stromen. Daardoor heeft hij de vorm van een walvis.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (6)

Kronkelende Pythonbrug

Via de knalrode Pythonbrug van architect Adriaan Geuze kronkel je mee over het brede water van het Spoorwegbassin. De brug staat bekend als een van de highlights van het Oostelijk Havengebied en een eyecatcher is het zeker. Hij brengt ons op Sporenburg dat we aflopen naar het einde. Hier krijgen we een indrukwekkend weids uitzicht, met rechts het Amsterdam-Rijnkanaal en links het IJ.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (7)

Creatief straatje

We slaan af en komen in een vermeldenswaardig straatje met laagbouwwoningen. Hier mochten creatieve bewoners aan de slag met hun eigen ontwerp of dat van hun architect. Mooie pandjes zie je hier, van beroemde architecten.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (8)

Houten gevel & roestig pandje

Een woning met een volkomen dichte houten gevel van architecten Höhne en Rapp staat vlakbij een pandje met geroeste platen van Heren 5 Architecten. Meest opvallende ontwerp is dat van Koen van Velsen, die ook het nabijgelegen kolossale gebouw Pacman ontwierp. Hier prijkt middenin het huis een boom die over 3 woonlagen onverstoord omhoog groeit.

Eilandhoppen

En zo wandelen we verder, van eiland naar eiland hoppend. En elke keer zijn we weer aangenaam verwonderd over de vele vormen die moderne architectuur kan aannemen.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (9)

Czaar Peterstraat & brouwerij Het IJ

We steken een drukke weg over en komen in een volslagen andere wijk: Oostenburg. Over de verhippende Czaar Peterstraat met allerlei leuke snuffelwinkeltjes wandelen we langs de molen van brouwerij Het IJ (smakelijke biertjes!). Via het Entrepotdok, met z’n schitterende tot woningen verbouwde pakhuizen, bereiken we veel sneller dan ons lief is alweer het Scheepvaartmuseum.

Rondwandeling Marineterrein & Oostelijk Havengebied Amsterdam (2024)

FAQs

Why is Amsterdam special? ›

As one of the most famous cities in the world, Amsterdam is synonymous with vibrant culture, rich history, inclusiveness and beautiful canals. Since its construction in the 17th century, the Amsterdam canal ring has grown into one of the most unique urban landscapes in the world.

Why Amsterdam is called Venice of the North and what is the point of comparison between Amsterdam and Venice? ›

Located in the Dutch province of North Holland, Amsterdam is colloquially referred to as the "Venice of the North", for its large number of canals, now a UNESCO World Heritage Site. Amsterdam was founded at the mouth of the Amstel River, which was dammed to control flooding.

Is Amsterdam expensive to visit? ›

Budget travelers can expect to pay around $30-$50 per night for a shared dorm room in a hostel. If you prefer a private room, expect to pay around $70-$120 per night for a budget hotel. For those looking for more luxurious accommodations, prices can range from $150-$500 per night.

Why is Amsterdam so famous? ›

It is the capital and the principal commercial and financial centre of the Netherlands. To the scores of tourists who visit each year, Amsterdam is known for its historical attractions, for its collections of great art, and for the distinctive colour and flavour of its old sections, which have been so well preserved.

Top Articles
How To Watch The Fifty Shades Of Grey Movies Streaming For Free
Vermont Department Of Liquor And Lottery
Alvin Isd Ixl
Dr. Hannah Straight Website
Restored Republic June 6 2023
In a nutshell - About UM
83600 Block Of 11Th Street East Palmdale Ca
Trey Yingst Parents Nationality
Myhr North Memorial
Otr Cross Reference
Anchor Martha MacCallum Talks Her 20-Year Journey With FOX News and How She Stays Grounded (EXCLUSIVE)
Www Craigslist Com Pueblo Co
Mypdr
Midlands Tech Beltline Campus Bookstore
102 Weatherby Dr Greenville Sc 29615
Dd Codeshare
C.J. Stroud und Bryce Young: Zwei völlig unterschiedliche Geschichten
Claims Adjuster: Definition, Job Duties, How To Become One
Belle Fourche Landfill
Arthritis Weather Index
Portland Walmart closures attract national attention; Wheeler, Texas Gov. Greg Abbott spar
T33N Leak Age 5-17
Panic at the disco: Persona 4 Dancing All Night review | Technobubble
Amy Riley Electric Video
Storm Prediction Center Convective Outlook
3 30 Mountain Time
craigslist: northern MI jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Money Rose Stencil
Kaelis Dahlias
Belly Button Torture Video
Mark Rosen announces his departure from WCCO-TV after 50-year career
Meaty Sugar Lump
Academy Sports Meridian Ms
Lincoln Access Rewards Redemption
Verizon Fios Internet Review: Plans, Prices And Speed 2024
Camila Arujo Leaks
Publix – Supermarkt mit ökologischem Gewissen und exzellentem Service
Sveta Håkansson
Netdania.com Gold
Kpq News Wenatchee Washington
Joftens Notes Skyrim
10439 Gliding Eagle Way Land O Lakes Fl 34638
Xfiles Wiki
Under One Shining Stone Another Lies
1Wangrui4
What Does the Bible Say About Christ In Me?
Ucf Cost Calculator
World of Warcraft Battle for Azeroth: La Última Expansión de la Saga - EjemplosWeb
Stuckey Furniture
Martin's Point Otc Catalog 2022
NBA 2K: 10 Unpopular Opinions About The Games, According To Reddit
Randstad Westside
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6276

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.